Colostrum supplement, nut en veiligheid

COLOSTRUM
ANDERE NAMEN):

Bovine Colostrum, Bovine Immunoglobulin, Bovine Lacteal Compounds, Calostro, Colostrum Bovin, Colostrum Bovin Hyperimmune, Colostrum de Chèvre, Colostrum de Lait de Vache, Cow Milk Colostrum, Goat Colostrum, Hyperimmune Bovine Colostrum, Immunoglobuline Bostin

Bovien colostrum is een melkachtige vloeistof die de eerste paar dagen na de geboorte uit de uiers van koeien komt, voordat echte melk verschijnt. Het bevat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en specifieke soorten eiwitten die antilichamen worden genoemd die ziekteverwekkende middelen zoals bacteriën en virussen bestrijden. Antistofniveaus in rundercolostrum kunnen 100 keer hoger zijn dan niveaus in normale koemelk.

Mensen raakten oorspronkelijk geïnteresseerd in colostrum van runderen vanwege de hoge antilichaamspiegels. Ze dachten dat de antilichamen infecties bij mensen kunnen voorkomen.

Sommige atleten nemen rundercolostrum via de mond om vet te verbranden, spiermassa op te bouwen, het uithoudingsvermogen en de vitaliteit te vergroten en de atletische prestaties te verbeteren. Boviene colostrum staat niet op de verboden drugslijst van het Internationaal Olympisch Comité.

Bovien colostrum wordt ook via de mond ingenomen voor het stimuleren van het immuunsysteem, het genezen van verwondingen, het herstellen van schade aan het zenuwstelsel, het verbeteren van het humeur en het gevoel van welzijn, het vertragen en omkeren van veroudering, en als een middel voor het doden van bacteriën en schimmels.

Bovine colostrum wordt in het rectum gebruikt voor ontsteking van de dikke darm (colitis). Het wordt in de vagina gebruikt voor HPV (humaan papillomavirus) en voor het dunner worden van de vaginale wand bij vrouwen na de menopauze.

Bovien colostrum wordt in de mond aangebracht om tandplak te verminderen en om mondontsteking te behandelen die gepaard gaat met ziekten zoals orale lichen planus en het syndroom van Sjogren. In de ogen wordt rundercolostrum toegepast voor droge ogen.

Onderzoekers hebben een speciaal type rundercolostrum gemaakt, genaamd “hyperimmune rundercolostrum”. Dit speciale colostrum wordt geproduceerd door koeien die zijn ingeënt tegen specifieke ziekteverwekkende organismen. De vaccinaties zorgen ervoor dat de koeien antilichamen ontwikkelen om die specifieke organismen te bestrijden. De antilichamen gaan over in de biest. Hyperimmune rundercolostrum is gebruikt in klinische onderzoeken voor de behandeling van AIDS-gerelateerde diarree, diarree geassocieerd met transplantaat versus gastheerziekte na beenmergtransplantatie en rotavirus diarree bij kinderen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft hyperimmune rundercolostrum “weesgeneesmiddelstatus” verleend. Volgens de weesgeneesmiddelenwetgeving genieten geneesmiddelenproducenten die investeren in de ontwikkeling van behandelingen voor zeldzame aandoeningen, speciale marktvoordelen; bijvoorbeeld toestemming om het medicijn zonder concurrentie gedurende 7 jaar te verkopen. Als deze speciale prikkels niet aanwezig zouden zijn, zouden farmaceutische bedrijven geen medicijnen kunnen ontwikkelen voor zeldzame omstandigheden omdat de potentiële markt zo klein is.

Hoe werkt het?
Colostrum wordt verzameld van koeien die zijn ingeënt om antilichamen te produceren die de bacteriën bestrijden die diarree veroorzaken. Deze antilichamen verschijnen in de biest die wordt verzameld als medicijn. Hoewel de hoop is dat deze koe-antilichamen zullen helpen bij het bestrijden van menselijke ziekten, lijken de koe-antilichamen niet erg actief te zijn bij mensen.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Bovenste luchtweginfectie bij mensen die sporten. Onderzoek toont aan dat het innemen van rundercolostrum gedurende 8-12 weken het aantal afleveringen en symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen kan verminderen bij mensen die sporten.
Besmettelijke diarree. Het nemen van rundercolostrum lijkt te voorkomen dat infectieuze diarree ontstaat bij volwassenen, evenals kinderen met een geschiedenis van infectieuze diarree. Het lijkt ook besmettelijke diarree te behandelen die zich al bij kinderen heeft ontwikkeld. Maar het lijkt het herstel van infectieuze diarree niet te versnellen bij kinderen die ook een antibioticum gebruiken.
Diarree bij mensen met hiv. Het nemen van rundercolostrum helpt diarree bij mensen met HIV te verminderen. Het meeste onderzoek heeft hyperimmune rundercolostrum gebruikt.
De griep (griep). Het gedurende 8 weken oraal innemen van een specifiek type rundercolostrum (Ad Colostrum, Corcon srl) helpt griep voorkomen, ook bij mensen die al zijn ingeënt tegen griep en bij mensen met een hartaandoening met een hoger risico op griep .
Rotavirale diarree. Het gebruik van rundercolostrum lijkt diarree te verminderen bij kinderen met diarree als gevolg van rotavirus. Het meeste onderzoek heeft hyperimmune rundercolostrum gebruikt.

Onvoldoende bewijs voor

Spierverlies bij ouderen. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van een specifiek rundercolostrumproduct (Eterna Gold, Saskatoon Colostrum Co. Ltd.) de beensterkte verbetert, maar niet de bovenlichaamsterkte of lichaamssamenstelling bij oudere volwassenen die aan krachttraining doen.
Atletische prestatie. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat rundercolostrum de atletische prestaties voor sommige atletische activiteiten zou kunnen verbeteren. Het lijkt echter niet te werken voor roeien of krachttraining.
Geheugen (cognitieve functie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van rundercolostrum het geheugen niet verbetert bij oudere volwassenen die ook deelnemen aan een oefenprogramma.
Diabetes. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van colostrum van runderen kan helpen om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te verlagen, evenals cholesterolwaarden bij mensen met diabetes type 2.
Ontsteking van de dikke darm (colitis). Er zijn vroege aanwijzingen dat een rectaal klysma met 10% rundercolostrum nuttig kan zijn voor de behandeling van colitis.
Verminderde gezondheid bij jonge kinderen (niet gedijen). Bij jonge kinderen die niet goed groeien, suggereert vroeg onderzoek dat het innemen van colostrum via de mond het gewicht verbetert, maar niet de lengte.
Humaan papillomavirus (HPV). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gedurende 6 maanden toepassen van rundercolostrum op de vagina helpt bij het genezen van cervicale laesies bij mensen met HPV.
Multiple sclerose (MS). Het nemen van hyperimmune rundercolostrum kan de symptomen van MS helpen behandelen, maar niet alle onderzoeken zijn het hiermee eens.
Bovenste luchtweginfectie. Onderzoek toont aan dat het nemen van colostrum-eiwit van runderen helpt bij het voorkomen van infecties van de bovenste luchtwegen bij volwassen mannen. Het lijkt echter niet de duur van infecties van de bovenste luchtwegen te verminderen als ze zich voordoen. Boviene colostrum lijkt ook het aantal infecties van de bovenste luchtwegen te verminderen bij kinderen die ze vaak krijgen.
Verdunning van de vaginale wand (vulvovaginale atrofie). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van een crème die rundercolostrum en andere ingrediënten in de vagina bevat, helpt het dunner worden van de vaginale wand na de menopauze te verbeteren.
Bacteriële en schimmelinfecties.
Mager spiermassa opbouwen.
Vet verbranden.
Droge ogen.
Verhogende stemming en gevoel van welzijn.
Helende verwondingen.
Vergroten van uithoudingsvermogen en vitaliteit.
Ontsteking in de mond.
Herstel van schade aan het zenuwstelsel.
Het immuunsysteem stimuleren.
Veroudering vertragen en omkeren.
Andere condities.

Meer bewijs is nodig om de effectiviteit van colostrum voor deze toepassingen te beoordelen.

 


(Visited 118 times, 1 visits today)