Boswellia, veiligheid, bijwerkingen en effectiviteit

Andere namen

Arbre à Encens, Arbre à Oliban Indien, Boswella, Boswellia, Boswellia serrata, Boswellie, Boswellin, Boswellin Serrata Resin, Encens Indien, Franquincienso, Gajabhakshya, Indian Olibanum, Oliban Indien, Resina Boswelliae, Ru Xiang, Salai Guggal, Salai Guggul, Sallaki Guggul, Shallaki.

INDIAN FRANKINCENSE

 

Boswellia is een boom die inheems is in India, Afrika en Arabië. Het wordt vaak gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda.

Olibanum is een ander woord voor boswellia. Het verwijst naar een hars of “sap” dat uit openingen in de schors van verschillende Boswellia-soorten sijpelt, waaronder Boswellia serrata, Boswellia carterii en Boswellia frereana. Hiervan wordt Boswellia serrata het meest gebruikt voor medicijnen.

Boswellia wordt het meest gebruikt voor artrose.

Bij de productie worden boswellia-harsolie en extracten gebruikt in zeep, cosmetica, voedingsmiddelen en dranken.

Hoe werkt het?
De hars van Indiase wierook bevat stoffen die ontstekingen kunnen verminderen.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Artrose. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van bepaalde extracten van boswellia de pijn tot 65% kan verminderen en de mobiliteit kan verbeteren bij mensen met artrose in gewrichten. Ander onderzoek toont aan dat het nemen van combinatieproducten met boswellia en andere kruideningrediënten ook de pijn kan verminderen en de functie bij mensen met artrose kan verbeteren.
Huidbeschadiging veroorzaakt door radiotherapie (stralingsdermatitis). Sommige onderzoeken tonen aan dat het aanbrengen van een huidcrème met 2% boswellia tijdens de bestralingsbehandeling helpt voorkomen dat ernstige rode huid ontstaat.
Een type inflammatoire darmaandoening (colitis ulcerosa). Het gebruik van boswellia lijkt bij sommige mensen de symptomen van colitis ulcerosa te verbeteren. Voor sommige mensen lijkt boswellia te werken evenals het voorgeschreven geneesmiddel sulfasalazine. Sommige onderzoeken tonen aan dat het bij 70% tot 82% van de mensen remissie van ziekten kan veroorzaken.

Onvoldoende bewijs voor

Ouder wordende huid. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van boswellia-crème op het gezicht fijne oppervlaktelijnen, ruwheid en zonneschade vermindert bij vrouwen met een door de zon beschadigde huid. Maar de huidskleur en rimpels zijn niet verbeterd.
Astma. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van boswellia-extract kan helpen de ademhaling te verbeteren, plotselinge aanvallen te verminderen en sommige symptomen bij mensen met astma te verminderen.
Hersentumor. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van boswellia-extract de zwelling van de hersenen bij volwassenen met hersentumoren kan verminderen. Maar het lijkt de behoefte aan steroïde medicijnen niet te verminderen, die ook worden gebruikt om deze zwelling te verminderen. Het is onduidelijk of boswellia helpt de zwelling van de hersenen bij kinderen met hersentumoren te verminderen.
Cluster hoofdpijn. Er is beperkt bewijs dat boswellia de frequentie en intensiteit van clusterhoofdpijn zou kunnen verminderen.
Een type inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn). Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van boswellia-extract de symptomen van de ziekte van Crohn vermindert. Maar ander betrouwbaarder onderzoek heeft geen voordelen.
Diabetes. Onderzoek suggereert dat het dagelijks gebruiken van boswellia na een maaltijd de bloedsuikerspiegel en cholesterol verbetert bij mensen met diabetes type 2.
Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darm syndroom of IBS). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van boswellia-extract de symptomen van PDS lijkt te verbeteren en de behoefte aan extra medicijnen en bezoeken aan een arts of ziekenhuis vermindert.
Een zeldzaam type ontstekingsdarmziekte die de dikke darm aantast (microscopische colitis). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks gebruiken van boswellia gedurende 6 weken de remissie verhoogt bij mensen met een soort microscopische colitis collagene colitis.
Letsel aan de hersenen, wervelkolom of zenuwen (neurologisch trauma). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van boswellia gedurende 6 weken niet helpt bij patiënten na een hersenletsel.
Reumatoïde artritis (RA). Onderzoeksresultaten zijn tot nu toe gemengd over de effectiviteit van boswellia bij de behandeling van RA.
Acne.
Kneuzingen.
Kanker.
Hooikoorts.
Hoofdpijn.
Gewrichtspijn
Menstruatiekrampen (dysmenorroe).
Pijnlijke aandoeningen veroorzaakt door overmatig gebruik van pezen (tendinopathie).
Keelpijn (faryngitis).
Buikpijn.
Andere condities.

Meer bewijs is nodig om boswellia te beoordelen voor deze toepassingen.

Bijwerkingen en veiligheid
Wanneer via de mond ingenomen: Boswellia is voor de meeste volwassenen waarschijnlijk VEILIG als het via de mond wordt ingenomen als geneesmiddel. Boswellia-extract is veilig gebruikt in doses tot 1000 mg per dag gedurende maximaal 6 maanden. Een specifiek boswellia-extract genaamd “H15” is ook veilig gebruikt in doses tot 1200 mg driemaal daags gedurende maximaal 8 weken. Boswellia veroorzaakt meestal geen belangrijke bijwerkingen. Sommige mensen die het gebruikten, meldden echter maagpijn, misselijkheid, diarree, brandend maagzuur, jeuk, hoofdpijn, zwelling en algemene zwakte.
Bij toepassing op de huid: Boswellia is MOGELIJK VEILIG wanneer het gedurende maximaal vijf weken op de huid wordt aangebracht. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan het bij sommige mensen allergische uitslag veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is niet voldoende betrouwbare informatie om te weten of boswellia veilig is in de grotere hoeveelheden die nodig zijn voor medicinale effecten tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

“Auto-immuunziekten” zoals multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus, SLE), reumatoïde artritis (RA) of andere aandoeningen van het immuunsysteem: Boswellia kan het immuunsysteem actiever maken. Dit kan de symptomen van auto-immuunziekten verergeren. Gebruik geen boswellia als u een van deze aandoeningen heeft.

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

MONDELING:

Voor artrose: 100-1000 mg boswellia-extracten (5-Loxin, Boswellin, Wokvel of ApresFLEX, voorheen bekend als Aflapin) of 300-600 mg boswellia-extract in combinatie met andere kruiden is dagelijks gebruikt.
Voor een type inflammatoire darmaandoening (colitis ulcerosa): 350 mg driemaal daags gedurende 6 weken.

OP DE HUID:

Voor huidbeschadiging veroorzaakt door bestralingstherapie (stralingsdermatitis): een bestraling met 2% boswellia (Bosexil van Indena SpA) is tweemaal daags aangebracht tijdens bestralingstherapie.

 


(Visited 154 times, 1 visits today)