Palmitoylethanolamide (PEA), onzin? effectief? veilig?

Palmitoylethanolamide is een chemische stof gemaakt van vet. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals eidooiers en pinda’s, en in het menselijk lichaam. Het wordt ook gebruikt als medicijn.

Palmitoylethanolamide wordt gebruikt voor pijn, neuropathische pijn, fibromyalgie, multiple sclerose (MS), carpaal tunnelsyndroom, luchtweginfecties en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.
Hoe werkt het?

Palmitoylethanolamide is een chemische stof die zich kan binden aan cellen in het lichaam en pijn en zwelling kan verminderen.

Mogelijk effectief voor:

Pijn. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van een specifiek type palmitoylethanolamide (Normast, Esolech Group) pijn kan verminderen bij mensen met chronische pijn vanwege verschillende oorzaken.

Mogelijk niet effectief voor:

Een spiercontrolestoornis gekenmerkt door onwillekeurige bewegingen en spierspanning (spasticiteit). Onderzoek toont aan dat het nemen van palmitoylethanolamide de spasticiteit van de wervelkolom niet vermindert of helpt bij slaapproblemen bij mensen met ruggenmergletsel.

Onvoldoende bewijs voor:

Ziekte van Lou Gehrig (amyotrofische laterale sclerose, ALS). Bij mensen met ALS toont vroeg onderzoek aan dat het innemen van palmitoylethanolamide met het medicijn riluzol de werking van de longen kan verbeteren.

Carpaal tunnel syndroom. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van palmitoylethanolamide een deel van de pijn en het ongemak van carpaal tunnelsyndroom kan verminderen.

Zenuwpijn bij mensen met diabetes (diabetische neuropathie). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van palmitoylethanolamide zenuwpijn kan verminderen bij mensen met diabetische neuropathie.

Fibromyalgie. Vroeg onderzoek bij patiënten met fibromyalgie suggereert dat het toevoegen van palmitoylethanolamide aan andere standaardmedicatie voor fibromyalgie kan helpen om de pijn te verminderen.

Een groep oogaandoeningen die kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen (glaucoom). Glaucoom wordt veroorzaakt door hoge druk in het oog. Palmitoylethanolamide lijkt de intraoculaire druk te verminderen bij mensen met glaucoom of met een risico op glaucoom. Het lijkt ook de intraoculaire druk te verminderen bij mensen die een operatie hebben ondergaan om glaucoom te voorkomen.

Multiple sclerose (MS). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van palmitoylethanolamide de symptomen kan helpen verbeteren bij mensen met MS die worden behandeld met het medicijn interferon-beta1a. Er zijn nu echter betere medicijnen beschikbaar om MS te behandelen. Het is niet bekend of het nuttig zou zijn om palmitoylethanolamide in combinatie met het gebruik van deze nieuwere medicijnen te gebruiken.

Zenuwpijn. Er zijn meldingen dat mensen minder zenuwpijn hebben als ze palmitoylethanolamide gebruiken. Onderzoek van hoge kwaliteit is echter gemengd. Sommige onderzoeken bij grote groepen mensen tonen aan dat het nemen van palmitoylethanolamide de pijn bij mensen met ischias kan verminderen. Maar het kan minder effectief zijn bij mensen met zenuwpijn als gevolg van letsel aan de wervelkolom. Meer onderzoek is nodig om te verduidelijken of palmitoylethanolamide nuttig is voor mensen met verschillende soorten zenuwpijn.
Pijn na de operatie. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een specifiek type palmitoylethanolamide de pijn kan verminderen nadat een tand is verwijderd.
Infectie van de luchtwegen. Sommige vroege onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van palmitoylethanolamide het risico op longontsteking bij volwassenen en kinderen kan verminderen. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.
Een groep pijnlijke aandoeningen die het kaakgewricht en de spier beïnvloeden (temporomandibulaire aandoeningen of TMD). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van palmitoylethanolamide de pijn kan verminderen en de mond beter kan openen bij mensen met artritis van het kaakgewricht.

Hoofdpijn.
Ziekte door een infectie met Shigella-bacteriën (shigellose).
Autisme.
Geheugen.
Depressie.
Eczeem.
Een pijnlijke baarmoederaandoening (endometriose).
Oogaandoeningen.
Langdurige zwelling (ontsteking) in het spijsverteringskanaal (inflammatoire darmaandoening of IBD).
Nierziekte.
Beroerte.
Vulvaire pijn.
Gewichtsverlies.
Intrekking van marihuana.
Droge huid.
Anderen.

Meer bewijs is nodig om de effectiviteit van palmitoylethanolamide voor deze toepassingen te beoordelen.

VEILIGHEID

Bij orale inname: palmitoylethanolamide innemen is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij gebruik gedurende maximaal 3 maanden. Mogelijke bijwerkingen, zoals maagklachten, zijn zeer zeldzaam. Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of palmitoylethanolamide langer dan 3 maanden veilig te gebruiken is.

Wanneer aangebracht op de huid: Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of palmitoylethanolamide veilig is om te gebruiken of wat de bijwerkingen kunnen zijn.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of palmitoylethanolamide veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

VOLWASSENEN

MONDELING:

Pijn: Palmitoylethanolamide 300-1.200 mg per dag gedurende maximaal 60 dagen.

 


(Visited 1.216 times, 1 visits today)