Alfa-liponzuur, effectiviteit en bijwerkingen

Alfa-liponzuur is een vitamine-achtige chemische stof die een antioxidant wordt genoemd. Gist, lever, nieren, spinazie, broccoli en aardappelen zijn goede bronnen van alfa-liponzuur. Het wordt ook in het laboratorium gemaakt voor gebruik als medicijn.

Alfa-liponzuur is zowel in water als in vet oplosbaar, waardoor het in elke cel of elk weefsel in het lichaam kan werken. Ondertussen zijn de meeste andere antioxidanten in water of in vet oplosbaar

Alfa-liponzuur wordt het meest gebruikt voor zenuwpijn bij mensen met diabetes (diabetische neuropathie). Hoge doses alfa-liponzuur zijn in Duitsland goedgekeurd voor de behandeling van deze zenuwgerelateerde symptomen. Het wordt ook gebruikt bij hoge cholesterol- of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie) en bij obesitas.

Hoe werkt Alfa-liponzuur ?

Alfa-liponzuur lijkt bepaalde soorten celbeschadiging in het lichaam te helpen voorkomen, en herstelt ook het vitaminegehalte zoals vitamine E en vitamine C. Er zijn ook aanwijzingen dat alfa-liponzuur de functie en geleiding van neuronen bij diabetes kan verbeteren. Alfa-liponzuur wordt in het lichaam gebruikt om koolhydraten af ​​te breken en om energie te maken voor de andere organen in het lichaam. Alfa-liponzuur lijkt te werken als een antioxidant, wat betekent dat het de hersenen kan beschermen bij schade of letsel. De antioxiderende effecten kunnen ook nuttig zijn bij bepaalde leveraandoeningen.

Waar zit het in?

Alfa-liponzuur komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen.

Goede bronnen van alfa-liponzuur zijn onder meer

  • rood vlees
  • orgaanvlees zoals lever, hart, nier, etc.
  • broccoli
  • spinazie
  • tomaten
  • spruitjes
  • aardappelen
  • doperwten
  • rijstzemelen

Alfa-liponzuur is ook verkrijgbaar als supplement en is te vinden in veel reformwinkels en online. Supplementen kunnen tot 1000 keer meer alfa-liponzuur bevatten dan voedingsmiddelen. Alfa liponzuur supplementen kunnen het beste op een lege maag worden ingenomen, omdat bepaalde voedingsmiddelen de biologische beschikbaarheid van het zuur kunnen verlagen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Alfa-liponzuur?

Mogelijk effectief voor

Zenuwpijn bij mensen met diabetes (diabetische neuropathie). Inname van 600-1800 mg alfa-liponzuur via de mond of via IV lijkt de symptomen zoals branderig gevoel, pijn en gevoelloosheid in de benen en armen van mensen met diabetes te verbeteren. Het kan 3 tot 5 weken behandeling duren voordat de symptomen verbeteren. Lagere doses alfa-liponzuur lijken niet te werken.

Hoge niveaus van cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie). Het gebruik van alfa-liponzuur gedurende maximaal 16 weken lijkt het totale cholesterol en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of “slecht”) cholesterol te verlagen bij mensen met of zonder hyperlipidemie.

Alfa liponzuur en Afvallen

Zwaarlijvigheid. Afvallen. Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van alfa-liponzuur gedurende 2-48 weken het lichaamsgewicht enigszins kan verminderen bij volwassenen met overgewicht. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat alfa-liponzuur het lichaamsgewicht verbetert bij kinderen met overgewicht of obesitas.

Dierstudies geven aan dat het de activiteit van het enzym AMP-geactiveerde proteïnekinase (AMPK), dat zich in de hypothalamus van je hersenen bevindt, kan verminderen. Wanneer AMPK actiever is, kan het hongergevoel toenemen. Aan de andere kant kan het onderdrukken van AMPK-activiteit het aantal calorieën dat uw lichaam in rust verbrandt, verhogen. Dieren die alfa-liponzuur slikten, verbrandden dus meer calorieën. Studies bij mensen tonen echter aan dat alfa-liponzuur het gewichtsverlies slechts in geringe mate beïnvloedt. Een analyse van 12 onderzoeken ontdekte dat mensen die een alfa-liponzuursupplement slikten gemiddeld 0,69 kg meer verloren dan degenen die een placebo namen gedurende gemiddeld 14 weken. In dezelfde analyse had alfa-liponzuur geen significante invloed op de tailleomtrek.

Een andere analyse van 12 onderzoeken wees uit dat mensen die alfa-liponzuur slikten gemiddeld 1,27 kg meer verloren dan degenen die een placebo namen gedurende gemiddeld 23 weken. Kortom, het lijkt erop dat alfa-liponzuur slechts een klein effect heeft op het gewichtsverlies bij mensen.

Mogelijk niet effectief voor

Leverziekte bij mensen die alcohol drinken. Het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende maximaal 6 maanden verbetert de leverfunctie niet of vermindert leverschade bij mensen met aan alcohol gerelateerde leverziekte.

Hoogteziekte. Het gebruik van alfa-liponzuur samen met vitamine C en vitamine E lijkt hoogteziekte niet te voorkomen.

Zenuwbeschadiging in handen en voeten veroorzaakt door medicamenteuze behandeling tegen kanker. Het gebruik van alfa-liponzuur via de mond tijdens chemotherapie met cisplatine of oxaliplatine lijkt de zenuwbeschadiging in de armen en benen veroorzaakt door de chemotherapie niet te verminderen. Aan de andere kant laat enig vroeg onderzoek zien dat het nemen van een product dat alfa-liponzuur en andere ingrediënten bevat, zenuwbeschadiging veroorzaakt door chemotherapie vermindert. De andere ingrediënten in dit product zijn mogelijk verantwoordelijk voor dit voordeel.

Nierbeschadiging veroorzaakt door contrastkleurstoffen (contrastgeïnduceerde nefropathie). Het toevoegen van alfa-liponzuur aan standaard hydratatietherapie die voor en na een coronaire angiografie wordt gebruikt, lijkt nierbeschadiging door contrastmiddelen niet te helpen voorkomen.

Suikerziekte. Het meeste onderzoek toont aan dat het innemen van alfa-liponzuur via de mond of intraveneus de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 niet verbetert. Maar sommige onderzoeken tonen aan dat het bij sommige patiënten kan helpen. Redenen voor deze verschillen kunnen de tijd zijn dat de patiënt gediagnosticeerd is met diabetes, of de patiënt al antidiabetica gebruikt of niet, of de zuiverheid van de alfa-liponzuurbehandeling. Alfa-liponzuur lijkt ook de bloedsuikerspiegel niet te verbeteren bij mensen met diabetes type 1.

Visusproblemen bij mensen met diabetes (diabetische retinopathie). Door gedurende 24 maanden dagelijks alfa-liponzuur via de mond in te nemen, verbetert de schade aan het netvlies die gepaard gaat met diabetes niet. Dementie bij mensen met gevorderde hiv / aids. Het innemen van alfa-liponzuur via de mond heeft geen effect op hiv-gerelateerde hersenproblemen.

Hoge concentraties vetten, triglyceriden genaamd, in het bloed (hypertriglyceridemie). Het gebruik van alfa-liponzuur lijkt de triglycerideniveaus bij de meeste mensen niet te verlagen.

Onvoldoende bewijs voor

Een oogziekte die leidt tot verlies van het gezichtsvermogen bij oudere volwassenen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of AMD). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van alfa-liponzuur het verlies van gezichtsvermogen bij mensen met gevorderde LMD niet vertraagt. Ouder wordende huid.

Huidveroudering en rimpels.

Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van een crème met 5% alfa-liponzuur fijne lijntjes en ruwheid van de huid veroorzaakt door schade door de zon kan verminderen. Het nemen van een specifiek product dat alfa-liponzuur en andere ingrediënten bevat, lijkt ook de elasticiteit te verbeteren en rimpels en ruwheid van de ouder wordende huid te verminderen. Het is onduidelijk of de voordelen van het combinatieproduct te wijten zijn aan alfa-liponzuur, andere ingrediënten of de combinatie.

Ziekte van Alzheimer. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het gebruik van alfa-liponzuur in combinatie met een klasse geneesmiddelen die cholinesteraseremmers worden genoemd, de mentale achteruitgang bij mensen met de ziekte van Alzheimer beter kan vertragen dan alleen cholinesteraseremmers. Onderzoek van hogere kwaliteit toont echter aan dat het nemen van alfa-liponzuur met vitamine E en vitamine C de mentale functie niet verbetert bij mensen met een milde tot matige ziekte van Alzheimer.

Paddestoelvergiftiging. Het gebruik van alfa-liponzuur bij de behandeling van paddestoelvergiftiging is controversieel. Sommige rapporten suggereren dat het zou kunnen helpen, maar deze rapporten zijn onbetrouwbaar. Sommige onderzoekers raden af ​​om hiervoor alfa-liponzuur te gebruiken.

Onregelmatige hartslag (boezemfibrilleren). Sommige mensen met een soort onregelmatige hartslag die atriumfibrilleren wordt genoemd, worden geopereerd. Na de operatie kan de onregelmatige hartslag echter opnieuw beginnen. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van alfa-liponzuur niet helpt om deze herhaling te voorkomen. Maar er zijn grotere studies nodig.

Bipolaire stoornis. Het gebruik van alfa-liponzuur samen met acetyl-L-carnitine lijkt de depressie bij mensen met een bipolaire stoornis niet te verbeteren. De effecten van alfa-liponzuur wanneer het alleen wordt ingenomen, zijn onduidelijk.

Brandende pijn in de mond. Het effect van alfa-liponzuur bij mensen met een brandend mondsyndroom is onduidelijk. Onderzoek suggereert dat het nemen van 600 mg alfa-liponzuur per dag gedurende 2 maanden de pijn verbetert bij mensen met deze aandoening. Ander onderzoek suggereert echter dat het gedurende 2 maanden dagelijks innemen van 800 mg alfa-liponzuur via de mond niet helpt. De reden voor de tegenstrijdige resultaten is niet helemaal duidelijk. De oorzaak van het syndroom van brandende mond kan echter van invloed zijn op de vraag of alfa-liponzuur gunstig is. Er zijn enkele vroege aanwijzingen dat alfa-liponzuur kan helpen bij het verminderen van symptomen van het syndroom van brandende mond veroorzaakt door stress, maar niet door depressie of door geneesmiddelen veroorzaakte droge mond. Om deze resultaten te bevestigen is onderzoek van hogere kwaliteit nodig.

Carpaal tunnel syndroom. Het gebruik van alfa-liponzuur kan de pijn bij mensen met deze aandoening met een matige hoeveelheid verminderen. Wanneer het wordt ingenomen na een operatie voor carpaal tunnelsyndroom, lijkt het innemen van alfa-liponzuur de zenuw niet te helpen herstellen. Maar het kan voorkomen dat er pijn ontstaat aan de zijkanten van de incisie.

Langdurige nierziekte (chronische nierziekte). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van alfa-liponzuur kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij mensen met een ziekte die polycystische nierziekte wordt genoemd. Maar het lijkt niet te helpen om de vorming van plak in de bloedvaten te voorkomen.

Operatie om de bloedtoevoer naar het hart te verbeteren (CABG-operatie). Het innemen van een product dat alfa-liponzuur en andere ingrediënten bevat tot 2 maanden vóór en 1 maand na de CABG-operatie, lijkt de complicaties van een operatie te verminderen. Het is onduidelijk of dit voordeel te wijten is aan alfa-liponzuur, andere ingrediënten of de combinatie. Nierbeschadiging bij mensen met diabetes (diabetische nefropathie). Vroeg onderzoek toont aan dat het toedienen van alfa-liponzuur via IV, samen met alprostadil ook via IV, of IV samen met valsartan via de mond, markers van nierbeschadiging bij mensen met diabetes en vroege nierbeschadiging verbetert.

Menstruatiekrampen (dysmenorroe). Het gebruik van alfa-liponzuur vlak voor het begin van de menstruatie kan menstruatiepijn met een kleine hoeveelheid verminderen. Het kan ook helpen om de medicatie mefenaminezuur beter te laten werken.

Erectiestoornissen (ED). Vroeg onderzoek toont aan dat het toedienen van alfa-liponzuur met alprostadil via IV erecties verhoogt bij mannen met erectiestoornissen (ED). Een groep oogaandoeningen die kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen (glaucoom). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende 1 maand de visuele functie verbetert bij mensen met glaucoom. Hartfalen. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van alfa-liponzuur, vitamine E en vitamine C de druk in de bloedvaten vermindert en de bloedstroom verbetert bij mensen met hartfalen.

Aambeien. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende 12 weken pijn, jeuk en bloeding veroorzaakt door aambeien helpt verminderen.

HIV / AIDS. Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende 6 maanden het aantal witte bloedcellen verbetert bij mensen met hiv die niet reageerden op antiretrovirale therapie.

Hoge bloeddruk. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur met de bloeddrukverlagende medicatie quinapril de bloeddruk niet verlaagt in vergelijking met het gebruik van alleen quinapril.

Prediabetes. Vroeg onderzoek suggereert dat het toedienen van alfa-liponzuur door IV eenmaal daags gedurende 2 weken de bloedsuikerspiegel en insuline na de maaltijd verbetert bij mensen met prediabetes.

Pijnlijk blaassyndroom (interstitiële cystitis). Blaasontsteking bij vrouwen kan pijn veroorzaken in het hele bekkengebied. Een medicijn genaamd amitriptyline wordt soms gebruikt om deze vrouwen te helpen. Bij vrouwen die al amitriptyline gebruiken, lijkt het innemen van een specifiek product dat alfa-liponzuur en andere ingrediënten bevat, bekkenpijn en pijn bij seks te verminderen. Het is onduidelijk of dit voordeel te wijten is aan alfa-liponzuur, andere ingrediënten of de combinatie.

Aandoeningen bij een man die hem ervan weerhouden een vrouw zwanger te maken binnen een jaar nadat hij heeft geprobeerd zwanger te worden (mannelijke onvruchtbaarheid). IVF is een procedure waarbij het sperma de eicel buiten het lichaam bevrucht. Gezond sperma heeft een betere kans om de eicel te bevruchten, wat resulteert in zwangerschap. Vroeg onderzoek toont aan dat wanneer mannen met spermaproblemen een product gebruiken dat alfa-liponzuur en andere ingrediënten bevat, de kans op zwangerschapssucces bij hun partners na IVF groter is.

Migraine. Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende 3 maanden de ernst en frequentie van migraine verbetert. Het aantal maandelijkse migraineaanvallen wordt er echter niet door verbeterd.

Nek pijn. Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur plus superoxide-dismutase gedurende 2 maanden chronische nekpijn vermindert bij gebruik in combinatie met fysiotherapie.

Ophoping van vet in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken (niet-alcoholische leververvetting of NAFLD). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur met vitamine E gedurende 12 weken niet helpt om levervet af te breken bij mensen met NAFLD.

Lage bloeddruk die optreedt bij het staan ​​(orthostatische hypotensie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van alfa-liponzuur pr kan helpen bij sommige mensen kan de bloeddruk dalen bij het opstaan. Vernauwing van bloedvaten die een slechte bloedtoevoer naar de ledematen veroorzaakt (perifere arteriële aandoening). Vroeg onderzoek toont aan dat het tweemaal daags nemen van alfa-liponzuur de pijn die gepaard gaat met lichaamsbeweging bij mensen met perifere arteriële aandoeningen kan verminderen.

Een hormonale aandoening die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS). Het gebruik van alfa-liponzuur kan bij sommige vrouwen met PCOS helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar het lijkt de hormoonspiegels, het lichaamsgewicht of overmatig lichaamshaar niet te verbeteren.

Vroeggeboorte. Tijdens vroegtijdige bevalling kan de baarmoederhals korter worden. Dit kan het risico op vroeggeboorte vergroten. Vroeg onderzoek toont aan dat het inbrengen van alfa-liponzuur in de vagina kan voorkomen dat de baarmoederhals verkort na vroegtijdige bevalling zonder bevalling. Maar het is niet duidelijk of alfa-liponzuur vroeggeboorte helpt voorkomen.

Blootstelling aan straling. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van alfa-liponzuur alleen of samen met vitamine E gedurende 28 dagen de symptomen van blootstelling aan straling kan verminderen bij kinderen die in de buurt van met straling besmette gebieden wonen.

Reumatoïde artritis (RA). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende 12 weken de pijn of zwelling bij mensen met reumatoïde artritis niet verbetert.

Schizofrenie. Een zeer kleine studie toont aan dat alfa-liponzuur de symptomen van schizofrenie kan verbeteren wanneer het samen met voorgeschreven medicijnen voor deze aandoening wordt ingenomen. Maar een andere vroege studie toont aan dat het nemen van alfa-liponzuur met bepaalde vetzuren geen terugval voorkomt bij mensen met schizofrenie die reageren op voorgeschreven medicijnen.

Pijn door druk op de heupzenuw (ischias). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van alfa-liponzuur gedurende 60 dagen pijn en zwakte in de benen verbetert als gevolg van schade aan de heupzenuw. Het lijkt de slaapkwaliteit bij mensen met deze aandoening echter niet ten goede te komen.

Een huidaandoening waarbij witte vlekken op de huid ontstaan ​​(vitiligo). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een product dat alfa-liponzuur en andere ingrediënten bevat vanaf 8 weken vóór UV-fototherapie en doorgaan tijdens fototherapiebehandeling, de effectiviteit van fototherapie verhoogt bij mensen met huidverkleuring die wordt gekenmerkt door witte vlekken.

Een erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat koper zich ophoopt in veel organen (ziekte van Wilson).

Kanker. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Hartziekte. Ziekte van Lyme.

Andere condities. Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van alfa-liponzuur voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen van Alfa-liponzuur

Bij orale inname: Alfa-liponzuur is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij gebruik tot 4 jaar. Mensen die alfa-liponzuur via de mond innemen, kunnen huiduitslag krijgen. Indien aangebracht op de huid: Alfa-liponzuur is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij gebruik als crème tot 12 weken. Bij intraveneuze toediening: Alfa-liponzuur is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij intraveneuze toediening (via IV) gedurende maximaal 3 weken.

In sommige gevallen kunnen mensen milde symptomen ervaren, zoals misselijkheid, huiduitslag of jeuk.

Zwangerschap: Bij orale inname is alfa-liponzuur tijdens de zwangerschap MOGELIJK VEILIG. Zwangere vrouwen hebben tot 4 weken lang veilig tot 600 mg per dag ingenomen. Alfaliponzuur werd al in de 10e week van de zwangerschap gestart en ging door tot in de 37e week van de zwangerschap.

Borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of alfa-liponzuur veilig is om te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: alfa-liponzuur is MOGELIJK VEILIG bij kinderen van 10-17 jaar wanneer het in de juiste hoeveelheden via de mond wordt ingenomen. Bij orale inname in grote hoeveelheden is alfa-liponzuur MOGELIJK ONveilig bij kinderen. Epileptische aanvallen, braken en bewusteloosheid zijn gemeld bij een 14 maanden oud meisje en een 20 maanden oude jongen die tot 2400 mg alfa-liponzuur in een enkele dosis slikten.

Diabetes: Alfa-liponzuur kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden aangepast door uw zorgverlener.

Chirurgie: Alfa-liponzuur kan de bloedsuikerspiegel verlagen. In theorie kan alfa-liponzuur de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie verstoren. Stop met het gebruik van alfa-liponzuur 2 weken voor electieve chirurgische ingrepen.

Overmatig gebruik van alcohol / thiaminedeficiëntie: Alcohol kan de hoeveelheid thiamine (vitamine B1) in het lichaam verlagen. Het gebruik van alfa-liponzuur bij een tekort aan thiamine kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als u veel alcohol drinkt en ook alfa-liponzuur gebruikt, moet u een thiaminesupplement nemen.

Schildklieraandoening: het gebruik van alfa-liponzuur kan de behandeling van een onderactieve of overactieve schildklier verstoren.

Dosering

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek: VOLWASSENEN MONDELING: Voor zenuwpijn bij mensen met diabetes (diabetische neuropathie): 600-1800 mg alfa-liponzuur per dag. Voor hoge niveaus van cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie): 300-1200 mg alfa-liponzuur per dag gedurende maximaal 16 weken. Voor obesitas: 600-1800 mg alfa-liponzuur per dag is gedurende 12-24 weken ingenomen. INTRAVENEUS: Voor zenuwpijn bij mensen met diabetes (diabetische neuropathie): 600-1200 mg alfa-liponzuur per dag toegediend door een zorgverlener. KINDEREN MONDELING: Voor obesitas: 300 mg alfa-liponzuur is tweemaal daags ingenomen bij kinderen van 10-17 jaar.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

elf − negen =