Puistjes en voeding

Voeding heeft een effect op de huid. Maar voeding is niet alles bepalend. Acne heeft vele oorzaken en factoren. 75% van die factoren hebben niets met voeding te maken, denk aan de hoeveelheid slaap, stress en hormonen. Wanneer je veel last hebt van puistjes kan het toch goed zijn om te letten op je voeding. Het is dan goed om een dieet aan te houden met weinig vet, weinig suiker en weinig melk en vlees. Geen junkfood eten dus.

 

 

Wat wel te eten tegen puistjes?

Diëten met veel groente en fruit zijn goed voor de gezondheid, dus ook voor de huid. Belangrijke vitamines en mineralen zijn:

Vitamine A; het helpt bij het reguleren van de cyclus van de huid. Het is het belangrijkste bestanddeel van het medicijn Roaccutane. Een medicijn wat soms voor ernstige huidproblemen zoals (ernstige) acne en acne rosacea wordt voorgeschreven. Het middel heeft veel bijwerkingen.

Goede bronnen van vitamine A in voeding zijn zalm, wortels, spinazie en broccoli. Teveel vitamine A is giftig. Gebruik nooit vitamine A supplementen als je zwanger bent, of wilt worden. Hetzelfde geldt voor Roaccutane. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de baby.

Zink: Sommige mensen met veel puistjes hebben minder zink dan andere mensen. De bacterie die acne veroorzaakt houdt niet zo van zink.

Vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten en kalmeren de huid daardoor. Selenium, in combinatie met vitamine E gaf goede resultaten tegen acne in een Zweeds onderzoek. Selenium zit in onder meer tonijn, zalm, knoflook en eieren.

Omega 3 werkt ontstekingsremmend. Het remt bepaalde moleculen die huidproblemen kunnen veroorzaken. Omega 3 zit in walnoten, amandelen, sardines en andere koud water vissen.

Wat niet te eten?

Anekdotisch bewijs zegt dat bepaalde voedingsmiddelen de kans op acne vergroten. Denk bijvoorbeeld aan chocolade en junk food. Hiervoor is geen definitief bewijs. Verschillende onderzoeken wijzen wel in de richting van melk en simpele suikers.

Wellicht hebben de hormonen die in melk zitten een negatief effect op puistjes. Door een aantal interacties kan het invloed op de hoeveelheid androgenen (mannelijke hormonen). Deze zorgen ervoor dat de talgproductie groter wordt en dit kan weer tot puistjes leiden.

Simpele suikers verhogen de insuline niveaus. Ook dit kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid androgenen en dus meer puistjes.

Dit zijn slechts aannames, maar los van het wetenschappelijk bewijs: Als je de indruk hebt dat bepaalde voedingsmiddelen tot meer acne leiden, dan is het de moeite waard om er rekening mee te houden. Houd een voedingsdagboekje bij, dan weet je het zeker.

Zoek je volgende bestemming