Chlorella, wat is het en is het gezond

Deze voedzame alg heeft veel aandacht gekregen vanwege zijn gezondheidsvoordelen.

Bovendien is het als supplement veelbelovend gebleken bij het verbeteren van het cholesterolgehalte en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Wat is chlorella?

Chlorella is een eencellige, groene zoet water alg.

Er zijn meer dan 30 verschillende soorten, maar twee soorten – Chlorella vulgaris en Chlorella pyrenoidosa – worden het meest gebruikt in onderzoek.

Het is verkrijgbaar in capsule-, tablet-, poeder- en extractvorm.

Naast gebruik als voedingssupplement, wordt chlorella ook gebruikt als biodieselbrandstof.

Interessant is dat studies aangeven dat het veel gezondheidsvoordelen kan hebben. Hier zijn er 9.
1. Zeer voedzaam

Het indrukwekkende voedingsprofiel van Chlorella heeft ertoe geleid dat sommigen het een ‘superfood’ noemen. Hoewel het exacte gehalte aan voedingsstoffen afhangt van de groeiomstandigheden, de gebruikte soort en hoe supplementen worden verwerkt, is het duidelijk dat het verschillende nuttige voedingsstoffen bevat.

Eiwit: Chlorella is 50-60% eiwit. Bovendien is het een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat.
Vitamine B12: sommige Chlorella-variëteiten kunnen ook vitamine B12 bevatten, maar er is meer onderzoek nodig.
IJzer en vitamine C: Chlorella kan een goede bron van ijzer zijn. Afhankelijk van het supplement kan het 6-40% van uw dagelijkse behoefte bevatten. Het is ook een uitstekende bron van vitamine C, die je helpt bij het opnemen van ijzer.
Andere antioxidanten: deze kleine groene cellen bevatten een breed scala aan antioxidanten.
Andere vitamines en mineralen: Chlorella levert kleine hoeveelheden magnesium, zink, koper, kalium, calcium, foliumzuur en andere B-vitamines .
Omega-3 vetzuren: net als andere algen bevat chlorella enkele omega-3 vetzuren. Slechts 3 gram chlorella levert 100 mg omega-3 vetzuren .
Vezels: in grote hoeveelheden kan chlorella een goede bron van vezels zijn. De meeste supplementen bieden echter niet eens 1 gram vezels per dosis ,

 

Chlorella bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en omega-3-vetten. Exacte hoeveelheden kunnen per merk verschillen.

2. Bindt zich aan zware metalen en helpt bij detox

Chlorella heeft enige buzz gekregen vanwege zijn vermogen om het lichaam te helpen “te ontgiften”. Dierstudies geven zelfs aan dat het effectief is bij het verwijderen van zware metalen en andere schadelijke stoffen uit het lichaam.

Zware metalen bevatten enkele elementen die in kleine hoeveelheden essentieel zijn, zoals ijzer en koper, maar deze en andere zware metalen zoals cadmium en lood kunnen in grotere hoeveelheden giftig zijn.

Hoewel het zelden voorkomt dat mensen gevaarlijke niveaus van zware metalen in hun systeem hebben, kunnen mensen worden blootgesteld aan zware metalen door vervuiling of bepaalde banen zoals mijnbouw.

Bij dieren is gevonden dat algen, waaronder chlorella, de toxiciteit voor zware metalen van de lever, hersenen en nieren verzwakken.

Bovendien is aangetoond dat chlorella de hoeveelheid andere schadelijke chemicaliën die soms in voedsel wordt aangetroffen, helpt verminderen. Een daarvan is dioxine, een hormoonontregelaar die dieren in de voedselvoorziening kan besmetten.

Op basis van dit bewijs lijkt het erop dat chlorella het natuurlijke vermogen van uw lichaam om gifstoffen te verwijderen kan helpen verbeteren.

 

Chlorella kan het lichaam helpen ontgiften door zich te binden aan zware metalen en andere gifstoffen.

3. Kan uw immuunsysteem verbeteren

Uw immuunsysteem helpt u gezond te blijven door infecties te bestrijden.

Het is een complex systeem dat bestaat uit meerdere mechanismen en cellen die in een versnelling komen wanneer een indringer je lichaam binnendringt.

Chlorella blijkt de immuunrespons te versterken in zowel dier- als mensstudies, hoewel het bewijs tot dusverre beperkt is.

In een kleine studie produceerden mannen meer antilichamen bij het gebruik van chlorella dan bij het gebruik van een placebo. Antilichamen helpen bij het bestrijden van vreemde indringers in uw lichaam, wat betekent dat deze bevinding veelbelovend is.

In een andere kleine, acht weken durende studie vertoonden gezonde volwassenen die chlorella gebruikten markers van verhoogde immuunactiviteit .

Desalniettemin waren de bevindingen gemengd, waarbij sommige onderzoeken weinig tot geen effect lieten zien.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat chlorella de immuunfunctie versterkt bij deelnemers van 50-55 jaar, maar niet bij 55-plussers.

Het is dus mogelijk dat chlorella immuunversterkende effecten heeft in sommige bevolkingsgroepen en leeftijdsgroepen, maar niet in alle. Er zijn meer en grootschalige onderzoeken nodig.

 

4. Kan helpen bij het verbeteren van cholesterol

Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat chlorella-supplementen kunnen helpen het cholesterol te verlagen .

Specifiek hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het dagelijks innemen van 5-10 gram chlorella het totale en LDL-cholesterol en triglyceriden verlaagt bij mensen met hoge bloeddruk en / of licht verhoogd cholesterol .

De inhoud van Chlorella van de volgende stoffen kan de bloed lipideniveaus helpen verbeteren:

Niacine: een vitamine B waarvan bekend is dat het het cholesterol verlaagt.
Vezel: een cholesterolverlagend middel.
Carotenoïden: er is aangetoond dat ze van nature het cholesterol verlagen.
Antioxidanten: helpen de oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen, waarvan bekend is dat het bijdraagt ​​aan hartaandoeningen (25).

 

De voedingsstoffen die in chlorella worden aangetroffen, waaronder niacine, vezels, carotenoïden en antioxidanten, kunnen uw cholesterolgehalte helpen verlagen.

5. Werkt als een antioxidant

Chlorella bevat verschillende verbindingen die als antioxidanten worden beschouwd, waaronder chlorofyl, vitamine C, bètacaroteen, lycopeen en luteïne.

Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van veel chronische ziekte.

Sommige van deze antioxidanten lijken de productie van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) te verminderen, die veel van de complicaties van diabetes veroorzaken.

Bij dieren en laboratoriumonderzoeken heeft chlorella de manier waarop genen verouderen verstoord.

Een studie bij mensen toonde ook aan dat chlorella-supplementen de antioxidantenniveaus verhoogden bij chronische sigarettenrokers, een populatie met een hoger risico op oxidatieve schade.

Hoewel veel van dit onderzoek veelbelovend is, is het nog voorlopig.

 

Het gehalte aan antioxidanten van Chlorella biedt mogelijk enige bescherming tegen chronische ziekten, maar er zijn meer studies bij mensen nodig om dit te bevestigen.

6. Helpt de bloeddruk onder controle te houden

Chlorella-supplementen kunnen de gezondheid van hart en nieren helpen bevorderen, wat essentieel is voor een normale bloeddruk.

In één onderzoek slikten mensen met een licht hoge bloeddruk gedurende 12 weken dagelijks vier gram chlorella.

Tegen het einde hadden deze mensen lagere bloeddrukwaarden dan deelnemers die de placebo namen.

Een andere kleine studie bij gezonde mannen toonde aan dat het nemen van chlorella-supplementen verband hield met minder stijfheid van de slagaders, een factor die de bloeddruk beïnvloedt.

Een theorie om dit uit te leggen is dat sommige van de voedingsstoffen van chlorella, waaronder arginine, kalium, calcium en omega-3 vetzuren, slagaders beschermen tegen verharding.

Sommige onderzoeken naar chlorella wijzen op een bloeddrukverlagend effect. Van veel van de voedingsstoffen is aangetoond dat ze verharding van slagaders voorkomen.

7. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Sommige onderzoeken tonen aan dat chlorella de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen.

Een studie wees uit dat het 12 weken lang innemen van chlorella de bloedsuikerspiegels bij vasten verlaagde bij zowel gezonde personen als mensen met een hoog risico op leefstijlgerelateerde ziekten .

Andere studies hebben aangetoond dat suppletie met chlorella de bloedsuikerspiegel verbetert en de insulinegevoeligheid verhoogt bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting.

Er is nog niet genoeg onderzoek om te zeggen dat u chlorella moet gebruiken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, maar het kan helpen in combinatie met andere therapieën.

 

Het gebruik van chlorella-supplementen kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen en de insulinegevoeligheid verhogen.

8. Kan helpen bij het beheersen van luchtwegaandoeningen

Het beheersen van luchtwegaandoeningen zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) vereist vaak het beheersen van ontstekingen.

Chlorella heeft een aantal componenten die ontstekingen kunnen helpen verminderen, waaronder de vele antioxidanten .

Een studie toonde aan dat chlorella-supplementen de antioxidantstatus bij COPD-patiënten verbeterden, maar dat vertaalde zich niet in verbeteringen in het ademhalingsvermogen.

Er zijn meer studies nodig om het werkelijke effect op luchtwegaandoeningen te bepalen, maar chlorella kan helpen bij ontstekingen.

 

9. Kan het aërobe uithoudingsvermogen verbeteren

Slechts één studie heeft gekeken naar het effect van chlorella op het aerobe uithoudingsvermogen, maar het toonde een positief effect aan.

Onderzoekers gaven een groep jongvolwassenen zes gram chlorella of een placebo per dag gedurende 4 weken.

Aan het einde van de studie vertoonde de chlorella-groep een significant verbeterd vermogen om hun longen te verzadigen met zuurstof, wat een maatstaf is voor het uithoudingsvermogen. De placebogroep ervoer geen veranderingen in het uithoudingsvermogen.

Dit effect kan te wijten zijn aan het gehalte aan aminozuren met vertakte ketens van chlorella.
Vertakte aminozuren zijn een verzameling van drie aminozuren waarvan is vastgesteld dat ze de aerobe prestaties verbeteren in verschillende onderzoeken.

 

Chlorella kan uw aerobe prestaties verbeteren, hoewel de wetenschappelijke onderbouwing voor dit voordeel beperkt is.

Andere potentiële voordelen

Er zijn veel andere mogelijke voordelen voorgesteld, maar er is weinig onderzoek om deze beweringen te ondersteunen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsclaims:

Bevordert de gezondheid van de ogen: Chlorella bevat luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïden die het oog beschermen en het risico op maculaire degeneratie verlagen.
Ondersteunt de gezondheid van de lever: van chlorella-supplementen is aangetoond dat ze de markers van de levergezondheid verbeteren bij mensen met een leveraandoening. Het is echter niet duidelijk of er een voordeel is voor gezonde mensen .
Verbeterde spijsvertering: veel bronnen beweren dat chlorella de spijsvertering verlicht en een opgeblazen gevoel vermindert. Er zijn echter geen studies die deze voorgestelde voordelen hebben beoordeeld.
Verlicht PMS: Anekdotisch bewijs zegt dat chlorella de symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) kan verlichten.  Chlorella bevat calcium en B-vitamines, waarvan is aangetoond dat ze PMS verminderen.

Hoewel er geen specifiek onderzoek is om deze beweringen te staven, zou het gehalte aan voedingsstoffen van chlorella in theorie deze voordelen kunnen hebben.

Chlorella zou het energieniveau, de levergezondheid, de spijsvertering en symptomen van PMS verbeteren. Desalniettemin ontbreekt er momenteel wetenschappelijk bewijs om deze beweringen rechtstreeks te ondersteunen.

Mogelijke zorgen

Chlorella wordtalgemeen erkend als veilig.

Er zijn echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van chlorella-supplementen:

Mogelijke bijwerkingen: Sommige mensen hebben last van misselijkheid en buikklachten.

Inconsistente producten: de voedingswaarde van chlorella-supplementen kan variëren, afhankelijk van de algensoort, de groeiomstandigheden en de verwerking.
Immuuneffecten: aangezien chlorella het immuunsysteem beïnvloedt, is het mogelijk niet geschikt voor mensen met immunodeficiëntie of die medicijnen voor het immuunsysteem gebruiken.

Bovendien is het belangrijk om in gedachten te houden dat voedingssupplementen een wisselwerking kunnen hebben met sommige medicijnen.

Hoewel chlorella over het algemeen als veilig wordt erkend en er weinig bijwerkingen zijn gemeld, is het misschien niet voor iedereen geschikt.

Samenvatting:

Voor de meeste mensen lijkt het nemen van chlorella-supplementen geen ernstige risico’s te vormen.

Hoe aan te vullen met Chlorella

De huidige wetenschappelijke literatuur over chlorella specificeert geen specifieke dosering.

Dit komt omdat er onvoldoende bewijs is om de hoeveelheid te bepalen die nodig is om therapeutische effecten te zien .

Sommige onderzoeken hebben voordelen gevonden met 1,2 gram per dag, terwijl anderen keken naar doses van 5-10 gram per dag.

De meeste supplementen geven een dagelijkse dosering van 2 à 3 gram aan, wat gezien het onderzoek goed lijkt. Bovendien is het belangrijk om een ​​kwaliteitssupplement te vinden. De beste manier om dit te doen, is door er een te zoeken die een kwaliteitskeurmerk heeft van testen door derden.

Bovendien vermelden sommige productbeschrijvingen tests voor kwaliteitsborging, evenals de bron en groeiomstandigheden van de chlorella.

Probeer chlorella-supplementen te vinden van een supplementmerk dat u vertrouwt.

Samenvatting:
Zoek naar een kwaliteitskeurmerk om er zeker van te zijn dat u krijgt waar u voor betaalt. De dosis van 2 à 3 gram die door de meeste supplementen wordt aangegeven, lijkt passend, gezien de doses die in onderzoeken worden gebruikt.

 

Chlorella is een soort algen die veel voedingsstoffen levert, omdat het een goede bron is van verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten.

Opkomend onderzoek toont zelfs aan dat het kan helpen gifstoffen uit je lichaam te transporteren en het cholesterol- en bloedsuikerniveau te verbeteren, naast andere gezondheidsvoordelen.

Voorlopig lijkt het geen kwaad om chlorella-supplementen te nemen, en ze kunnen uw gezondheid ondersteunen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

4 + zestien =