Wat is het Budwig-dieet en voorkomt het kanker?

Het Budwig-dieet wordt vaak gebruikt als een aanvullende of alternatieve behandeling voor kanker.

Het omvat verschillende voedingsaanpassingen die bedoeld zijn om de verspreiding van kankercellen in uw lichaam te vertragen. Hoewel voorstanders beweren dat het een effectieve manier is om kanker te bestrijden, is het zeer controversieel en wordt het ondersteund door weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel onderzoekt de mogelijke voordelen en bijwerkingen van het Budwig-dieet om te bepalen of het kanker bestrijdt.


Wat is het Budwig-dieet?

Het Budwig-dieet werd in de jaren vijftig ontwikkeld door de Duitse onderzoeker Dr. Johanna Budwig. Het was bedoeld om de celfunctie te verbeteren om de groei en verspreiding van kankercellen te verminderen.

Het plan omvat het eten van meerdere porties kwark en lijnzaadolie per dag, samen met ander voedsel zoals fruit en groenten. Ondertussen elimineert het toegevoegde suikers, geraffineerde granen, vleeswaren en ander verwerkt voedsel.

Hoewel het dieet oorspronkelijk was gericht op kankerpreventie, beweren de voorstanders dat het andere aspecten van de gezondheid verbetert, waaronder de immuunfunctie, artritis en de gezondheid van het hart.

Toch betekent een gebrek aan onderzoek dat de effecten ervan op kanker grotendeels onbekend zijn.

samenvatting

Oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren 1950, laat het Budwig-dieet je meerdere porties lijnzaadolie en cottage cheese per dag eten. Het is ook de bedoeling dat u uw inname van bewerkte en verfijnde voedingsmiddelen beperkt.

Hoe het werkt

Volgens Budwig kan het eten van grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten uit voedingsmiddelen zoals lijnzaadolie en cottage cheese de groei en verspreiding van kankercellen helpen vertragen.

Daarom eten mensen op het dieet meerdere keren per dag een mengsel van lijnzaadolie, kwark en honing. Meestal wordt dit “Budwig-mengsel” gemaakt door cottage cheese en lijnzaadolie te combineren in een verhouding van 2: 1, naast een kleine hoeveelheid honing.

Je wordt aangemoedigd om minstens 2 ons (60 ml) lijnzaadolie en 4 ons (113 gram) kwark per dag te eten. Dit brouwsel moet bij elke maaltijd vers worden bereid en binnen 20 minuten worden gegeten.

Vezelrijk voedsel wordt ook aanbevolen, inclusief fruit en groenten.

Omgekeerd moet u suiker, geraffineerde granen, verwerkt vlees en ander verwerkt voedsel vermijden.

Naast het aanpassen van uw dieet, moet u elke dag ten minste 20 minuten buiten doorbrengen, waarvan wordt aangenomen dat het de immuunfunctie stimuleert en het vitamine D- gehalte verhoogt.

Bovendien wordt u verteld het dieet minimaal 5 jaar te volgen om de potentiële voordelen ervan te maximaliseren.

samenvatting

Het Budwig-dieet beweert de groei van kankercellen te helpen vertragen door uw inname van meervoudig onverzadigde vetten en vezelrijk fruit en groenten te verhogen.

Heeft het dieet gezondheidsvoordelen?

Het Budwig-dieet geeft prioriteit aan onbewerkte hele voedingsmiddelen zoals fruit en groenten, die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

Sommige onderzoeken associëren een verhoogde inname van fruit en groenten met een lager risico op bepaalde soorten kanker (2, 3).

Hoewel er geen studies zijn uitgevoerd met het Budwig-mengsel, heeft reageerbuis- en dieronderzoek aangetoond dat lijnzaadolie kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben (4, 5, 6).

Uit een 40-daagse studie bij muizen bleek bijvoorbeeld dat toediening van 0,3 ml lijnzaadolie de vorming van longtumoren verminderde (7).

Lijnzaadolie bevat ook veel hart-gezonde omega-3-vetzuren, die kunnen helpen ontstekingen te verminderen, de bloeddruk te verlagen en te beschermen tegen hartaandoeningen (8, 9).

Bovendien elimineert het Budwig-dieet bewerkte voedingsmiddelen, waaronder kant-en-klaarmaaltijden, geraffineerde granen en junkfood.

Met name een studie bracht een toename van 10% in de inname van ultrabewerkt voedsel in verband met een toename van 10% in het algehele risico op kanker – en specifiek op het risico op borstkanker (10).

Bovendien is vleeswaren gekoppeld aan een hoger risico op hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker (10).

samenvatting

Het Budwig-dieet elimineert bewerkte voedingsmiddelen en vlees, terwijl fruit, groenten en lijnzaadolie worden aangemoedigd, die allemaal kunnen bijdragen aan de preventie van kanker en de algehele gezondheid.

Mogelijke nadelen

U moet de vele mogelijke nadelen van het Budwig-dieet overwegen voordat u met dit eetplan begint.


Beperkt onderzoek

Het grootste nadeel van het Budwig-dieet is het ontbreken van klinische onderzoeken om de effectiviteit ervan te evalueren.

In feite is het meeste beschikbare bewijs over het Budwig-dieet puur anekdotisch. Daarom is het moeilijk te bepalen of dit eetpatroon enig effect heeft op kanker.

Hoewel bepaalde aspecten van het dieet het risico op deze ziekte kunnen helpen verminderen en uw algehele gezondheid kunnen verbeteren, mag u het – of enig ander dieet – nooit als een kankerbehandeling beschouwen.

Bovendien omvatten sommige variaties onveilige praktijken zoals koffie klysma’s, waarbij koffie in het rectum wordt geïnjecteerd.

Koffieklysma’s worden in verband gebracht met verschillende ernstige nadelige bijwerkingen, waaronder brandwonden op de huid, verstoorde elektrolytenbalans en ontsteking van het rectum en de dikke darm.


Kan tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken

Het Budwig-dieet is een restrictief eetplan dat veel voedselgroepen elimineert.

Hoewel vlees niet helemaal verboden is, zijn bepaalde soorten slechts in beperkte hoeveelheden toegestaan.

Vlees, vis en gevogelte zijn rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, ijzer, zink en B-vitamines. Als u deze voedingsstoffen niet uit andere bronnen haalt, kunt u uw risico op voedingstekorten verhogen.

Studies tonen zelfs aan dat veganisten en vegetariërs een hoger risico op ijzer-, vitamine B12-, eiwit- en calciumtekorten kunnen hebben.

Omdat het dieet zeer restrictief is, kan het bovendien bijdragen aan gewichtsverlies, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met kanker.

Mensen met kanker bevinden zich in een hypermetabolische toestand, wat betekent dat hun algehele behoefte aan calorieën en eiwitten toeneemt. Als de juiste opname van voedingsstoffen niet wordt gehandhaafd, wat gebruikelijk is bij beperkende diëten zoals het Budwig-dieet, kan dit leiden tot gewichtsverlies en spierverspilling.

Bovendien kunnen mensen met kanker hun eetlust verliezen en alleen bepaalde voedingsmiddelen verdragen.Daarom worden restrictieve diëten doorgaans niet aanbevolen voor de behandeling van kanker, tenzij ze worden voorgeschreven en gecontroleerd door een kankerbehandelingsteam.

Hoewel dit dieet niet wordt aanbevolen voor de behandeling van kanker, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u geniet van een verscheidenheid aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en om aanvullende voedingsstoffen te nemen om eventuele hiaten in uw dieet op te vullen, als u besluit het of een ander dieet te volgen.


Bevat grote hoeveelheden lijnzaadolie

Het Budwig-dieet schrijft voor dat je grote hoeveelheden lijnzaadolie moet eten.

Bij sommige mensen kan deze olie spijsverteringsproblemen en diarree veroorzaken.

Het consumeren van veel lijnzaadolie wordt eveneens afgeraden als u zwanger bent, borstvoeding geeft of bloedsuikermedicatie gebruikt.

Lijnzaad kan ook intereageren met andere medicijnen, dus het is belangrijk om met uw zorgverlener te praten voordat u meer van deze olie gaat eten als u medicijnen gebruikt of als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft (18).

samenvatting

Het Budwig-dieet is in geen enkel klinisch onderzoek onderzocht en is gebaseerd op anekdotisch bewijs. Het bevat ook grote hoeveelheden lijnzaadolie en is zeer beperkend, wat tekorten aan voedingsstoffen kan veroorzaken.

Voedsel om te eten en te vermijden

Het Budwig-dieet beperkt tal van voedingsmiddelen en moedigt anderen aan.


Voedsel om wel te eten

Het ‘Budwig-mengsel’, dat bestaat uit lijnzaadolie, kwark en honing, is een belangrijk onderdeel van het dieet.

Hoewel andere soorten zuivelproducten zoals yoghurt of kwark – een gespannen, gestremde zuivelproduct – soms worden vervangen door cottage cheese, is de lijnzaadolie in dit mengsel essentieel.

Andere voedingsmiddelen die op het Budwig-dieet worden aangemoedigd, zijn onder meer:

Fruit: appels, sinaasappels, bananen, bessen, kiwi, mango, perziken en pruimen
Groenten: broccoli, kool, komkommers, tomaten, wortelen, boerenkool en spinazie
Peulvruchten: linzen, bonen, kikkererwten en erwten
Vruchtensappen: druiven-, appel-, grapefruit- en ananassap
Noten en zaden: amandelen, walnoten, pistachenoten, chiazaad, lijnzaad en hennepzaad
Zuivelproducten: yoghurt, kwark, geitenmelk en rauwe koemelk
Oliën: lijnzaad en olijfolie
Dranken: kruidenthee, groene thee en water

Eten om te vermijden

Bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers (behalve honing), geraffineerde granen en gehydrogeneerde vetten zijn allemaal verboden terrein op het Budwig-dieet.

Hoewel veel soorten vlees, vis, gevogelte en scharreleieren in kleine hoeveelheden zijn toegestaan, zijn varkensvlees, schaaldieren en vleeswaren verboden.

De belangrijkste voedingsmiddelen die tijdens het Budwig-dieet moeten worden vermeden, zijn:

Vlees en zeevruchten: varkensvlees en schaaldieren
Verwerkt vlees: spek, bologna, salami en hotdogs
Verfijnde granen: pasta, witbrood, crackers, frites en witte rijst
Suikers: tafelsuiker, bruine suiker, melasse, agave en glucosestroop
Sojaproducten: tofu, tempeh, sojamelk, edamame en sojabonen
Vetten en oliën: margarine, boter en gehydrogeneerde plantaardige olie
Bewerkte voedingsmiddelen: koekjes, kant-en-klaarmaaltijden, gebak, patat, pretzels en snoep

samenvatting

Het Budwig-dieet instrueert u om verschillende porties lijnzaadolie en kwark te eten, naast vezelrijk voedsel zoals fruit en groenten. Bewerkte voedingsmiddelen, suikers en geraffineerde granen zijn verboden.

3-daags voorbeeldmenu

Hier is een driedaags voorbeeldmenu voor het Budwig-dieet.
Dag 1

Ontbijt: kwark met lijnzaadolie, vers fruit, gehakte noten en honing
Lunch: een salade van wortel en rode biet met cottage cheese en dressing van lijnzaadolie
Diner: een groente wokgerecht met gekruide zilvervliesrijstpilaf
Snacks: versgeperst sap en komkommers met hummus

Dag 2

Ontbijt: cottage cheese havermout met lijnzaadolie, honing, notenboter en bessen
Lunch: een cranberry-boerenkoolsalade met cottage cheese en een dressing van lijnzaadolie
Diner: linzen met gestoomde spinazie en boekweit
Snacks: gesneden peren en selderij met guacamole

Dag 3

Ontbijt: een ontbijtkom met appel-kaneelkwark en lijnzaadolie
Lunch: een komkommertomaatsalade met kwark en een dressing van lijnzaadolie
Diner: gekookte aardappelen met in knoflook geroosterde broccoli en kikkererwten
Snacks: een fruitsalade en geroosterde amandelen

samenvatting

Het bovenstaande driedaagse maaltijdplan biedt enkele maaltijd- en snackideeën voor het Budwig-dieet.

Samenvatting

Het Budwig-dieet is bedoeld om de groei van kankercellen in uw lichaam te vertragen. Het is echter erg beperkend en wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Toch promoot het verschillende groepen gezonde voeding. Het is de bedoeling dat je routinematig een mengsel van lijnzaadolie en cottage cheese eet, evenals vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en volle granen.

Als u het Budwig-dieet wilt proberen, weet dan dat het niet als een kankerbehandeling moet worden beschouwd. Zorg ervoor dat u uw zorgverlener raadpleegt om er zeker van te zijn dat u aan uw voedingsbehoeften voldoet.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

zeventien − 14 =