Tyrosine- gebruik en bijwerkingen


Tyrosine is een aminozuur. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het lichaam maakt tyrosine uit een ander aminozuur dat fenylalanine wordt genoemd. Tyrosine kan ook worden gevonden in zuivelproducten, vlees, vis, eieren, noten, bonen, haver en tarwe.
Tyrosine wordt meestal gebruikt in eiwitsupplementen om een erfelijke aandoening te behandelen die fenylketonurie (PKU) wordt genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen fenylalanine niet goed verwerken. Hierdoor kunnen ze geen tyrosine maken. Om aan de behoeften van hun lichaam te voldoen, wordt aanvullende tyrosine gegeven. Tyrosine wordt ook vaak gebruikt om het leren, het geheugen en de alertheid te verbeteren, vooral tijdens stressvolle situaties.

Gebruik en effectiviteit?


Effectief voor
Fenylketonurie (PKU)
.

Mensen met PKU kunnen het aminozuur fenylalanine niet verwerken. Dit aminozuur wordt door het lichaam gebruikt om tyrosine te maken. Hierdoor kunnen mensen met PKU lage niveaus van tyrosine in het lichaam hebben. Om te voorkomen dat tyrosinespiegels te laag worden, wordt mensen met PKU geadviseerd om medische voedingsmiddelen te consumeren die tyrosine bevatten maar heel weinig fenylalanine.

Tyrosinespiegels in het bloed worden regelmatig gemeten door artsen.
Mogelijk effectief voor
Mentale prestaties. Onderzoek toont aan dat het nemen van tyrosine de mentale prestaties verbetert onder stressvolle omstandigheden. Dit zijn onder andere door koude veroorzaakte stress of door lawaai veroorzaakte stress.
Geheugen. Onderzoek toont aan dat tyrosine het geheugen verbetert tijdens stressvolle omstandigheden. Deze omvatten koude-geïnduceerde stress of multi-tasking. Tyrosine lijkt het geheugen niet te verbeteren tijdens minder stressvolle situaties.
Verbetering van de alertheid na het verlies van slaap. Het nemen van tyrosine helpt mensen die een nachtrust hebben verloren, ongeveer 3 uur langer alert te blijven dan anders het geval zou zijn. Uit vroeg onderzoek blijkt ook dat tyrosine het geheugen en de redenering verbetert bij mensen die weinig slaap hebben.
Mogelijk niet effectief voor
Aandachtstekortstoornis (ADD). Tyrosine via de mond innemen verbetert de symptomen bij kinderen of volwassenen met ADHD niet.
Depressie. Tyrosine via de mond innemen verbetert de symptomen van depressie niet.
Trainingsprestaties. Het nemen van tyrosine vóór hardlopen of fietsen verbetert de kracht, het uithoudingsvermogen of de prestaties niet.

Onvoldoende bewijs voor

Alcoholisme. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van tyrosine samen met andere aminozuren en een multivitamine ontwenningsverschijnselen en stress bij alcoholisten vermindert. Het is niet duidelijk of dit effect te wijten is aan tyrosine, andere ingrediënten of de combinatie.

Cocaïneverslaving. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van tyrosine ’s morgens en L-tryptofaan’ s nachts de onbedwingbare trek of ontwenningsverschijnselen bij mensen met cocaïneverslaving niet vermindert.

Dementie. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat orale toediening van tyrosine, 5-hydroxytryptophan en carbidopa de symptomen bij mensen met dementie niet verbetert.

Hoge bloeddruk (hypertensie). Vroeg onderzoek toont aan dat tyrosine via de mond niet de bloeddruk verlaagt bij mensen met een licht hoge bloeddruk.

Overmatige slaperigheid (narcolepsie). Onderzoek toont aan dat tyrosine via de mond nemen sommige symptomen van narcolepsie vermindert, zoals gevoelens van vermoeidheid, op basis van patiëntbeoordelingen. Maar het lijkt de meeste symptomen niet te verbeteren op basis van klinische beoordelingen.

Schizofrenie. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gelijktijdig gebruiken van tyrosine en het medicijn molindon de symptomen van schizofrenie niet beter verbetert dan molindon alleen.

Gewichtsverlies. Het nemen van een combinatie van tyrosine, cayennepeper, groene thee, cafeïne en calcium vermindert het lichaamsvet licht met ongeveer 0,9 kg bij mensen met overgewicht. Maar het supplement verbetert de bloeddruk, hartslag of de uitscheiding van vet in de ontlasting niet.

Symptomen van terugtrekking van heroïne. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van een combinatie van tyrosine, 5-hydroxytryptophan (HTP), fosfatidylcholine en L-glutamine het humeur en het slaapvermogen verbetert bij mannen die verslaafd zijn aan heroïne. Het lijkt ook de ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Gerimpelde huid. Het toepassen van een preparaat dat 10% vitamine C, acetyltyrosine, zinksulfaat, natriumhyaluronaat en bioflavonoïden bevat, lijkt rimpels, huidverkleuring, ruwheid en huidskleur te verbeteren bij mensen met een door de zon beschadigde huid.

overige
Ziekte van Alzheimer.
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Erectiestoornissen (ED).
Hartziekte.
Ziekte van Parkinson.
Premenstrueel syndroom (PMS).
Spanning.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van tyrosine voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Tyrosine is Waarschijnlijk veilig wanneer het via de mond wordt ingenomen in hoeveelheden voedsel. Het is MOGELIJK VEILIG wanneer het door volwassenen wordt ingenomen als medicijn, op korte termijn of wanneer het op de huid wordt aangebracht. Tyrosine lijkt veilig te zijn wanneer het via de mond wordt ingenomen in doses tot 150 mg / kg per dag gedurende maximaal 3 maanden.
Sommige mensen ervaren bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid en brandend maagzuur.Er is onvoldoende informatie beschikbaar om te weten of tyrosine veilig is voor kinderen om in medicinale hoeveelheden te gebruiken. Geef het niet aan kinderen zonder het advies van uw zorgverlener totdat er meer bekend is.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende informatie beschikbaar om te weten of tyrosine veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en gebruik het alleen in voedselhoeveelheden.Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) of de ziekte van Graves: het lichaam gebruikt tyrosine om thyroxine te maken, een schildklierhormoon. Het nemen van extra tyrosine kan de thyroxinespiegels te veel verhogen, waardoor hyperthyreoïdie en de ziekte van Graves erger worden. Als u een van deze aandoeningen heeft, neem dan geen tyrosinesupplementen.

doseren

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

MONDELING:

Voor mentale prestaties: een enkele dosis van 100-300 mg / kg tyrosine is ingenomen vóór een stressvolle mentale taak.
Voor geheugen: 150-300 mg / kg tyrosine is gebruikt vóór een geheugentaak.
Voor het verbeteren van de alertheid na het verlies van slaap: 150 mg / kg tyrosine in een gesplitste dosis is gebruikt.
Voor PKU: voedingsmiddelen en medische voedingsmiddelen die dagelijks 4-6 gram tyrosine leveren, worden aanbevolen. Vrouwen met PKU die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt geadviseerd dagelijks voedingsmiddelen te consumeren die 6-7,6 gram tyrosine bevatten. Een arts zal tyrosinespiegels in het bloed meten om te zorgen dat ze niet te hoog of te laag worden. Voor de meeste mensen met PKU wordt aanvullende afzonderlijke suppletie met gratis tyrosine niet aanbevolen. Het kan grote variaties veroorzaken in de hoeveelheid tyrosine in het bloed. Dit kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

achttien − achttien =